Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Kognitiivinen käyttäytymisterapia on psykoterapiamuoto, joka keskittyy pääasiallisesti nykytilanteessa vaikuttavien käyttäytymisongelmia ylläpitävien tekijöiden kartoittamiseen ja hoitoon. Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa keskitytäänkin enemmän nykyhetkeen ja tulevaisuuteen kuin menneisyyteen. Myös asiakkaan menneisyyden tapahtuma voidaan käsitellä silloin kun se on tarpeen asiakkaan ongelmien ratkaisemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Terapian tavoitteena on auttaa asiakasta saavuttamaan sellaisia elämäntaitoja ja uusia käyttäytymismalleja, jotka lisäävät hänen elämänlaatuaan, toimintaa ja kykyään selviytyä nykytilanteessa. Tavallisesti hoidolle asetetaan selkeät tavoitteet ja sovitaan aikaraja, jolloin tarkistetaan, onko asetetut tavoitteet saavutettu. Terapialle on luonteenomaista asiakkaan ja terapeutin yhteistyön korostaminen, sekä pyrkimys tasavertaiseen suhteeseen, jossa molemmat osapuolet tuovat oman tietämyksensä hoitoon. Terapeutti on kuin konsultti, jolla on tietoa ja kokemusta käyttäytymisen muuttamisen menetelmistä. Asiakas puolestaan on oman tilanteensa ja ongelmiensa tuntija. Hoidolle on tyypillistä avoimuus. Kaikista hoidossa esille tulevista asioista keskustellaan ja niitä pohditaan yhdessä. Terapeutin kanssa tehtävät harjoitukset ja asiakkaalle annettavat kotitehtävät ovat tärkeä osa terapiaa. Hoidon apuna ja saavutettujen tulosten havainnoinnissa käytetään erilaisia lomakkeita, mittauksia ja itsehavaintomenetelmiä.

Terapian tehokkuus

Kognitiivisen käyttäytymisterapian tehokkuus on todettu tieteellisissä tutkimuksissa ja se on saavuttanut tunnustusta kaikkialla maailmassa erityisen tehokkaana ja tieteellisesti tutkittuna psykoterapian muotona. Tällä hetkellä on olemassa käyttäytymisterapeuttisia hoitomenetelmiä lähes kaikkiin psykiatrisiin, neurologisiin ja terveyspsykologisiin ongelmiin. Merkittävää on se, että hoidon vaikutukset eivät ainoastaan säily hoidon päättymisen jälkeen vaan tulokset paranevat, vaikka aktiivinen hoito on lopetettu. Tämä viittaa siihen, että asiakkaat ovat oppineet terapiassa käytäntöjä, joita he soveltavat myös hoidon jälkeen.

Sovelluskohteet

Alueita, joilla kognitiivisen käyttäytymisterapian hoitomenetelmät ovat osoittautuneet erityisen tehokkaiksi ovat esim. ahdistuneisuus-, pelko-, ja masennusongelmat, syömis- ja unihäiriöt, oppimisvaikeudet, seksuaaliset ja muut parisuhdeongelmat, huono itseluottamus, väärinkäyttöongelmat, skitsofrenia ja erityyppiset stressiongelmat ja yleiseen terveyteen liittyvät ongelmat sekä lapsuuteen ja kehitysvammaisuuteen liittyvät häiriöt.